Legfelkapottabb krétai üdülőhelyek - top 5
2014. október 06. írta: kréta ó kréta

Legfelkapottabb krétai üdülőhelyek - top 5

Számtalan jobbnál-jobb üdülőhely található Krétán, nehéz választani, hogy hova is menjünk nyaralni. A homokos, szép tengerpart, a napsütés és a kellemes tengervíz mindenütt garantált. Nézzük meg, hogy melyek a legnépszerűbb üdülőhelyek:

1. Kalyves

6265744799_f726157b34_z.jpg
Egy nagy falu tulajdonképpen, ami egy csinos üdülőhellyé nőtte ki magát, szerencsére meg tudta őrizni a krétai vonásokat. Elsősorban kisgyerekes családoknak ajánlott üdülőhely, ahol a kicsik biztonságban játszhatnak a strandon, sekély a víz és nyugodt a tenger.  Az inkább nyugalmat kedvelők üdülőhelye ez, ahol nincs zaj és nagyon békés. Itt tényleg lehet pihenni. 

Chaniatól 20 km-re keletre fekszik, a Souda-öbölben.  A szomszédos települések, Plaka, Almyrida szintén híresek szép strandjaikról, illetve arról, hogy nagyon közkedveltek a brit turisták körében, akik nemcsak nyaralni járnak ide, hanem ingatlanokat is vesznek, így sajnos (mint sok más mediterrán országban és szigeten) nagy építkezésekbe fogtak. Azért sajnos, mert sok szép természeti területet áldoznak fel, hogy villákat és lakóparkokat építsenek. Szintén a közelben található Pokornas, ami Nyugat-Kréta csodálatosan zöld vidékeihez tartozik, hegyek és völgyek, festői falvak, ahol még élénken élnek a krétai tradíciók.

Ha kisétálunk a faluból nyugat felé, akkor eljutunk pár szép kőből készült épülethez, ezek közé tartozik egy taverna és egy kápolna, amit Koumos-nak neveznek. Egy helybeli férfi építette őket meglehetősen különleges stílusban; mozaikok mindenütt, hal  vagy éppen kígyó alakú kövek díszítik a falakat. Található még itt egy kis rejtett, de annál szebb strand,a neve 'Kyani Akti'. Mielőtt a Kalami nevű faluba érünk egy bambuszmezőt fogunk látni, mögötte bújik meg a strand.

2. Almyrida

538676499_a53caf5204_z.jpg
Almyrida szintén a népszerű üdülőhelyek közé tartozik, csak 25 km-re fekszik Chaniatól. Nagyon sokáig érintetlen terület volt, az elmúlt 8 évben kezdték el fejleszteni, de szerencsére a krétai jegyek azért még mindenütt felismerhetőek. Kicsi település, de annál több látnivalóval büszkélkedhet, mély történelmi gyökerei vannak. Már a főniciaiak idejében is lakott és fejlett terület volt. Csodálatos mozaikokat találtak Almyridában a régészek, valamint sírokat, amik a Royal Church Rhythm kora keresztény bazilikához tartoztak. 1896-ban az utolsó törökök ellen vívott csata is itt zajlott. 

Természeti szépségekben is igen gazdag a terület pl. itt található a Diktamo szurdok és  Saint Nicholas szurdok is, és még 215 barlang. Tengerpartja is nagyon szép és jól kiépített, valamint biztonságos is. Minden évben megkapja a kék zászló díjat, ami szintén igazolja a strand kiváló minőségét. A környező lankákon olajfa ligetek húzódnak meg, amelyek leérnek egészen a partig.

Éttermei nagyon jók és fontos, hogy megfizethetőek;  a hal természetesen mindig friss. Lehet itt szórakozni, vannak bárok, kávézók. Szuvenírüzletek minden mennyiségben megtalálhatóak, ahol vásárolhatunk helyi bort, mézet, sajtot - igazi krétai specialitásokat.

Az  Almyrida Beach Hotel & Studios épületével szemben a tengeren található egy kis sziget, aminek Karga a neve és ahová kihajózhatunk, körbejárhatjuk azt. Rengeteg madár él és költ itt a kis lakatlan szigeten. Almyrida közelében is számtalan látnivaló és helyes település van, ezek közé tartozik például Kera, Plaka, Kambia, Kokkino Horio, Gavalochori és Vamos. Kiemelném ezek közül Kokkino Horiot, ahol a híres Zorba filmet is forgatták és van még itt egy üvegfújó gyár is.

3. Rethymno

5556500934_2d11bf483b_z.jpg

40 ezer fős város, ahol számtalan látnivaló vár minket. A török építészeti stílus és a velencei reneszánsz különös harmóniát alkot az óváros építészetében. Érdemes megnézni a velencei erődöt a Fortezzát, a velencei kikötőt, a régészeti múzeumot, a velencei loggiát, a történeti és népművészeti múzeumot, a Kara Musa Pasa mecsetet, a Rimondi szökőkutat. 

Az óváros zegzugos utcáin érdekes üzletek és hangulatos kávézók várnak minket. Itt minden a régi és az új egyvelege, pont ezért különleges város. Természetesen a jó strandokban sincs hiány. A legtöbb part homokos, de természetesen vannak apróköves partok is.

4. Agia Marina
4871809054_094251d960_z.jpg
10 km-re található Chaniától, így busszal is könnyen megközelíthető. Egy tipikus tengerpart üdülőhely, ami sajnos nem sok krétai jegyet hordoz magán, rengeteg turista látogatja. Óvárosa a domboldalon épült, ami szerencsére még sokkal görögösebb.

Természetesen itt is rengeteg étterem található és szórakozási lehetőségekben is bővelkedik Agia Marina és a szomszédos Platanias (csak egy rövid sétára van) is. Hosszú homokos tengerpartja nagyon szép, néha erős az északi szél és ilyenkor erősebbek a tengeráramlatok. A part mentén beach bárok és jó éttermek sorakoznak. Különböző vízi sportot is kipróbálhatunk itt. 

5. Georgioupolis
8227488898_625a8df523_z.jpg
38 km-re fekszik Chaniától, egy helyes tengerparti város, ami elsősorban családokat, párokat és nagyobb baráti társaságokat vonz. Másfél kilométer hosszú strandja zöld természeti környezetben van. A városban különösen jól mutatnak az eukaliptuszfák és a ciprusok. A főtér elragadó, különösen a reggeli órákban. Ha vacsorázni támad kedvünk, akkor itt biztosan találunk a számunkra megfelelő helyet, nagy a választék.

Kikötője pár perc sétára van a főtértől, valamint van itt egy kék-fehér - igazán görög színekben pompázó - kápolna (Agios Nikolaos) is, amit egy móló köt össze a szárazfölddel. Strandja szép tiszta, méltó a kék zászlóra. Napernyőket és napágyakat a hotelek biztosítják és ingyenesek. Erősebb szél idején, kicsit erősebbek lehetnek errefel  tengeráramlatok. Nem árt a vízben az óvatosság. A kisebbik strand - Kalyvaki - védetteb és természetesen itt is vannak éttermek, bárok.

 10 legszebb strand Krétán >>

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreta-kreta.blog.hu/api/trackback/id/tr856757095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rdani 2014.10.08. 10:28:01

Kelet krétán is vannak elég felkapott üdülőhelyek. Pl: Chersonisos, Malia.

Végigolvasva mind a 4 bejegyzést inkább átnevezném a blogot: Kelet Krétának.

Xedos 2014.10.08. 18:04:22

Pont én is ezt akartam írni. Stalis és Malia is hasonló Agia Marina-Plataniashoz.

csakúgybelepofázok 2014.10.12. 23:14:43

@dimitrisz: Preveli ! Nem ?
Már majd 30 éve voltunk ott. ...akkor még "semmi" nem volt ott, nem hogy vízi bicikli !

Életem legjobb nyaralása volt ! 2 hét Görögország hátizsákkal,abból 1 hét Kréta.
Aténból komppal Kétára/Iraklio, egy iccaka a fedélzeten alvás -, majd gyalogos-stoppos-buszos barangolás..Matala, Ag Galini, Preveli, Rethimno...
Ha jól emlékszem...deszépisvoltazt......
süti beállítások módosítása