Kréta legfontosabb látnivalói - top 10 (praktikus tanácsokkal megspékelve)
2014. október 02. írta: kréta ó kréta

Kréta legfontosabb látnivalói - top 10 (praktikus tanácsokkal megspékelve)

Egy újabb top 10-es lista, ma megnézzük, hogy mit is érdemes megnézni Krétán. Látnivaló van bőven, csak győzzük idővel. Kréta egyébként Görögország legnagyobb szigete és a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete, fővárosa pedig Iráklió, közismertebb nevén Heraklion. 

Jöjjenek Kréta legfontosabb látnivalói:

3693372948_cfbc348e88_z.jpg

1. Knósszosz palota
Már az i.e. 7. évezred óta lakott terület, a Minószi civilizáció (i. e. 27. sz.- i. e. 15. sz.) vallási és politikai központja volt egykor. Herakliontól délre fekszik. A klasszikus mitológia szerint itt élt Minósz, Kréta királya, aki egy labirintust építtetett és ott tartotta fogva az embertestű, de bikafejű Minótauruszt. Sir Arthur Evans brit archeológus tárta fel a palotát, aki egy évet akart szánni erre a feltárásra, de 30 évig tartott. 

Nyáron reggel 8-tól este 7-ig tart nyitva, vasárnap 8-tól délután 3-ig. Télen (november-március) rövidebb a nyitvatartási idő, 08:00-15:00. Április-június és szeptember-október hónapokban érdemes leellenőrizni a nyitva tartást, mert gyakran a téli időpontokat használják. Sajnos a személyzetet lecsökkentették anyagi okok miatt. Belépődíj: 6 euró, ingyenesen látogatható télen minden vasárnap, novembertől-márciusig.
Knósszosz hivatalos oldala >

2. Samaria-szurdok

6135587951_4d19198055_z.jpg
Kréta délnyugati részén található, a Chania régióban a Samaria-szurdok, ami 16 km hosszú, így a leghosszabb egész Európában. Lélegzetelállító flóra és fauna vesz minket körül a szurdokban, amit egyébként egy nemzeti park is.

A "séta" 1250 méter magasab indul, az Omalos fennsík közelében, a Fehér-hegységben (Lefka Ori). A szurdok minden évben május 1-tól tart nyitva október 31-ig, de teljesen az időjárástól függ. Télen életveszélyes lenne itt túrázni, mert egy hegyi folyó fut lent a szurdokban. A túra 5-6 órát vesz igénybe és érdemes kényelmes cipőben, bakancsban nekivágni, mert a terep nagyon köves.

Vizet mindenképpen vigyünk magunkkal, de szerencsére a túra során is lehet forrásvízhez jutni. Az út Agia Roumeliben ér véget, ami a Líbiai-tenger partján fekvő kisváros. Busz naponta háromszor jár Chania-ból Omalosba a nyári időszakban. Az út 1 óra 15 percet vesz igénybe. A túra befejezése után Agia Roumeli-ből hajóra kell szállnunk és vagy Sfakia-ba vagy Sougia-ba kell hajóznunk (1 óra 45 perc). Az út még ekkor sem ér véget, mert itt - Sfakia vagy Sougia - buszra kell szállnunk Chania felé (1 óra 30 perc).  Az utazás (hajó és busz) ára kb. 25 euró és erre jön még a szurdok látogatásának díja 6 euró per fő.

Hosszó és fárasztó nap, de megéri, mert a látvány tényleg lenyűgöző.

3. Heraklion Régészeti Múzeum
Ebben az évben, 2014-ben fejezték be a múzeum felújítását. A kiállítás 5000 év leletanyagát mutatja be, a korai bronzkortól a római időkig. A Minószi gyűjteménye egyedülálló világviszonylatban is. A Xanthoudidou utcában található, Heraklionban.

Nyitvatartási ideje: május 24-től november 30-ig, hétfő: 13:00 - 20:00, kedd-szombat:  08:00 - 20:00, vasárnap és nemzeti ünnepeken: 08:00 - 15:00

4. Chania óvárosa és a kikötő

5719649470_9ba0253b54_z.jpg
Chania Kréta északnyugati részén fekszik, 160 km-re Herakliontól. Óvárosát tényleg érdemes megnézni, valamint a velencei kikötőt, melynek partján számtalan kávézót, éttermet találunk. A történelem az egész városban végigkísér minket, hiszen Kydonia helyén épült, mely virágzott a római időszakban és később (1897-1907 között) a sziget fővárosa is lett. A Halidon utcában található régészeti múzeumot érdemes felkeresni, de a tengerészeti múzeumot, se hagyjuk ki, ha a városban járunk.

Próbáljuk felfedezni, megismerni a város igazi arcát, sétáljunk az óváros zegzugos utcáin, mert nagy meglepetésben lesz részünk. Régi, szemetgyönyörködtető velencei épületek, hangulatos kávézók és éttermek bukkannak fel a turisták által kevésbé látogatott városrészeken. Ugyanitt érdekes kézműves termékeket áruló boltok is vannak pl. itt beszerezhetjük a híres krétai kést, de megtalálhatók itt a könyvkötők (Leather Street) is. 

A kikötő közelében vannak a legjobb tavernák, ahol garantáltan friss a hal. Érdemes elsétálni a velencei városfalon és megcsodálni a szépen felújított világítótornyot. Lovas sétakocsikázásra is indulhatunk, ha romantikára és kényelemre vágyunk.

5. Kournas-tó, Argiroupolis és az ősi Lappa
3063761379_981fe16c96_z.jpg

A Kournas-tó Chania és Rethymno között fekszik és Kréta legnagyobb édesvizű tava. A festői környezetet a dús növényzet és a fehér színű hegyek biztosítják. A tóban lehet úszni és nyáron vízibiciklit bérelni, ha pedig megéhezünk, akkor irány a tóparti tavernák egyike.

Pár kilométerre a tótól fekszik Argiroupolis, ami egy elragadó kis falu. Érdemes tudni róla, hogy az ősi Lappa helyén épült és két részből áll, alsó és felső. A település "lenti" részén nézzük meg a vízesést és a csodálatos természeti környezetet. A "fenti részen" pedig Lappa feltárt római kori maradványait, római fürdő és akvadukt. A templom közelében található üzletben (Avocado and Herb Shop) térképet is beszerezhetünk az ősi Lappáról.

6. Lassithi-fennsík és a Dikteon barlang
A Lassithi-fennsík 25 ezer négyzetkilométernyi terület a Dikti-hegységben, ez Görögország és persze Kréta legmagasabban fekvő, lakott fennsíkja. Több száz fehér szélmalolm tarkítja a tájat, amelyek régen használatban voltak, mára már csak a múlt emlékei.

Ha a fennsíkon járunk, akkor a festői kis faluban, Krassiban mindenképpek álljunk meg, ahol a főtéren álló platánfa Kréta legidősebb fája. Érdekes még Mohos is, ahol a Panayia templomban értékes bizánci ikonokat és freskókat őriznek.

A Dikteon barlang, melyet Zeusz születési helyeként tartanak számon, 1025 méter magasan fekszik, nyugatra Psychro nevű falutól a Lassithi-fennsík felett. Meredek úton lehet eljutni a barlanghoz, kb. 20 percig tart a túra, melynek végén egy keskeny nyíláson juthatunk be a barlangba. Ha egyszer ide felértünk, akkor kb. 60 méter mélységbe ereszledünk ezután, ahol egy föld alatti barlangtó is látható. Szép cseppköveket is megpillanthatunk. A páratartalom bent 85%-os és érdemes zárt cipőt húzni a benti nedvesség miatt. A kisebb kamrákban különböző, több évezredes múltra visszatekintő emléktárgyak vannak. Belépő: 4 euró fejenként

7. Anogia és a Zoniana barlang
A 3000 lakosú Anogia 750 méter magasan fekszik a Psiloritis-hegységben, Rethymno körzetbe tartozik. Történelmi szempontból fontos, ez krétai viszonylatban nagy falu, mert többek között itt született a híres krétai zenész, Nikos Xilourism, aki 1980-ban, 43 éves korában halt meg. Minden év júliusában a faluban tartják az ún. Yakintha fesztivált, ahol a tánc, zene, színház és a különböző művészeti ágak játszák a főszerepet. A falu ezenkívül híres még a csipkekészítésről is. 

Másik törtélemi vonatkozás, hogy a II. világháború idején az összes férfit, akit nem vittek be katonának, kivégeztek a németek, mert a helyi ellenállók elrabolták Von Kreipe német generálist mielőtt Afrikába csempészték.

Anogia közelében fekszik a Zoniana barlang, ami Kréta legszebb és legérdekesebb barlangja, csodszép sztalagtitokkal és sztalagmitokkal. Nyaranta óránként indulnak csoportos túrák a barlangba.

8. Agios Nikolaos
Agios Nikolaos Kréta keleti részén fekszik, 70 km-re keletre Herakliontól. A város egy nagyon szép tó köré épült, ami egy csatorna segítsgével kapcsolódik össze a tengerrel. A tóparton számos kávézó és taverna található, ahol megcsodálhatjuk a helyi halászok színpompás hajóit is.

A vároban kozmopolita hangulat uralkodik, modern kikötője 255 hajót és jachtot tud befogadni. Aki szeret vásárolgatni, annak Agios Nikolaosban a helye. Vannak itt drága ékszeboltok, szuvenír üzletek, kávézók, éttermek; szinte minden sarkon beléjük botlunk.

9. Elounda és Spinalonga-sziget
Agios Nikolaostól 10 km-re található Elounda Gulf, mely elsősorban luxus hoteleiről, villáiról híres. A kis halászfaluból, Eloundából nőtte ki magát, amely még mindig megőrizte régi sármját. Kis kikötőjében jobbnál-jobb kávézók, tavernák vannak és egy helyes kis homokos parttal is büszkélkedhet.

Spinalonga-sziget (más néven: Kalidon) a Mirabello-öbölben található, Elounda és Plaka közelében. 1200-ban a velenceiek építettek egy hatalmas erődöt, ami a mai napig büszkén áll a sziget északi részén.

1903-1957 között a sziget lepratelepként funkcionált, egész Görögországból ide hozták a betegeket. Ma a sziget lakatlan, de Eloundából hajóra szállhatunk (kb. 30 perc),de megtehetjük ezt még Agios Nikolaosból (1 óra vagy Plaka 15 perc). Ha követjük a gyalogutat, akkor megpillanthajuka régi kihalt utcákat, a régi lakóházakat és a temetőt is.

10. Loutro
Kréta délnyugati részén fekszik Loutro, két falu, Hora Sfakion és Agia Roumeli között. Érdekessége, hogy csak gyalogosan vagy éppen hajóval közelíthető meg. Loutro olyan, mintha visszaléptünk volna az időben, itt nem túl sok tennivaló van a strandolás, napozás és egy hideg frappe elkortyolásán kívül.

A falu egy apró kavicsos parton fekszik, melynek közelében bérelhetünk lakást vagy hotelszobát is foglalhatunk. Kompok 4-5 alkalommal járnak a szigetre egy nap, 20 perc a hajózási idő.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreta-kreta.blog.hu/api/trackback/id/tr116751507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xedos 2014.10.08. 18:05:29

Én még ide venném Elafonissi részt és az allankező oldalon lévő Vai-t is.
süti beállítások módosítása