Kréta legszebb strandjai - Top 10-es lista
2014. szeptember 29. írta: kréta ó kréta

Kréta legszebb strandjai - Top 10-es lista

Kréta szerencsére 1046km hosszú partvidékkel rendelkezik, ezért strandokból akad bőven. Igaz, már Európa nagy részére már beköszöntött az ősz, viszont itt még október közepéig - ha szerencsénk van végéig - lehet kedvünkre strandolni vagy éppen napozni a sziget déli részén. Természetesen már itt sincs az a forróság, mint nyáron és lehet pár esős nap, de ez nem ijesszen el minket, mert még mindig a Mediterránumban vagyunk. Még októberben is előfordul, hogy 28-30 fok van, ami ugye nem is olyan rossz.

Most pedig jöjjenek Kréta legszebb, legtutibb strandjai:

1. Balos Beach, Chania:

14866798996_6bd6d14cac_z.jpg
Már az elhelyezkedése is fantasztikus; a sziget északnyugati részén, 60 km-re Chania városától. Itt járva az embernek az az érzése támad, hogy a Karib-térségben van, tényleg olyan ez a strand, mint egy álom. Egzotikus táj, puha, fehér homok, a stranddal szembeni szigeten, melynek Gramvoussa a neve egy velencei erőd áll - kell ennél több. Festőibb látványt keresve sem találunk a szigeten. Nem olyan könnyű ide eljutni, mert egy földút vezet a Kaliviani nevű faluból, ajánlott egy terepjáró, de természetesen hajóval is megközelíthető, ami Kissamosból indul.

2. Elafonisi Beach, Chania:

14646457372_25372b6d94_z.jpg
Kréta délnyugati részén található ez az apró sziget, amit csak egy sekély vizű kis szoros választ el a parttól. 82 km-re található Chaniatól. Legegyszerűbben hajóval tudunk ide eljutni Paleohora városából, de autóval is nekivághatunk Vathi irányából, majd egy kis gyaloglás a vízben és már ott is vagyunk.
Igazi földi paradicsom: kristálytiszta tenger, puha fehér és rózsaszín homokos part cédrusokkal övezve. A strand egy részén napernyőket és napágyakat is lehet bérelni. Sokáig nem sokan keresték fel ezt a különleges kis szigetet, melynek nevének  jelentése a "a szarvas szigete", mára már nagyon népszerű lett a turisták körében és nyaranta, főleg főszezonban zsúfolttá is válhat. Szállás nincs a szigeten, viszont kempingezni lehet.

3. Vai Beach, Lassithi:
vai-beach.jpg
Sokan a "pálmaerdő" nevet adták neki, mert a sziget ezen részén egy hatalmas (250km² területű) vad datolyapálma erdő biztosítja a strand  festői hátterét . 5000 pálma találhatói tt, ezzel elnyerte Vai Beach Európa legnagyobb pálmaerdeje címet is. 25 km-re keletre található Sitiától és 94 km-re keletre Agios Nikolaos városától. Azúrkék tenger, aranyló homok és az egész helynek trópusi hangulatot kölcsönöz a pálmaliget. Rengeteg turista látogatja nyaranta, kávézók és snack bárok várják az éhes strandolókat. Családosok körében nagyon kedvelt hely.

4. Falassarna Beach, Chania:
13483534824_53ddddaef8_z.jpg
Platanos közelében fekszik, 58 km-re nyugatra Chania városától. Ezek a legek strandja, elnyerte Görögország legtisztább strandja címet, egyik legnyugisabb strand a szigeten. Türkiz tengervíz és a aranyló homok csábítja a strandolókat. Nagyon szeles napokon jobb, ha nem úszunk itt, de szerencsére ilyen nem sok van. A kilátás a leglenyűgözőbb a partról és természetesen a naplemente is. A strand közelében vannak tavernák és szálláslehetőség is Kissamos városától egy rövid autóútra található. Kisgyerekes családok is kedvelik ezt a strandot, mert nagyon jól felszerelt. Szörf központ várj a vízi sportok szerelmeseit. Akik pedig szeretnének egy kis kultúrát is magukba szívni a nyaralás során, azok látogassank el a strand közelében található ókori Falassarna romjaihoz.

5. Preveli Beach, Rethymno:
5062353690_406be9b964_z.jpg
Preveli olyan, mint egy egzotikus lagúna  vagy éppen egy oázis. Kristálytiszta zöld árnyalatú víz, finom homok - igazi paradicsomi környezet. A Kourtaliotis nevű folyó itt ér véget egy deltatorkolatban, egy kis tavat alkot és pont ennek köszönhető, hogy olyan dús a növényzet a strand közelében. A turisták kedvelt partszakasza ez, főszezonban nem sok nyugalomra számíthatunk sajnos. A Preveli Monastery parkolójából gyalogosan is könnyen megközelíthető vagy halászhajóra is szállhatunk Plakiasban vagy Agia Galini-ben.

Rethymno strandjai - további info

6. Matala Beach, Heraklion:
238472776_3607269827_z.jpg
Görögország egyik leghíresebb strandja, 67 km-re délnyugatra fekszik Heraklion városától. Kb. 300 méter a part, aranyló homok, bambusz napernyők és napágyak bérelhetőek. A strand jobb oldalán az impozáns sziklában üregek vannak, amiket a 60-70-es években kisajátították maguknak a hippik és beköltöztek. Itt minden megvolt: nap, tenger, különleges lakóhely - nem is akartak innen elköltözni soha, amit a szigetlakók nem jó szemmel néztek. Próbálták őket elüldözni innen (katonai segítséget is igénybe vettek), de sokan még így is visszaszöktek. A legtöbb turista a hippik miatt ismeri a helyet, pedig a híres sziklaüregeket valószínűleg a rómaiak vagy a kora keresztények faragták ki és ma már védettek. Számos taverna, üzlet és szálláshely (kemping is) található a strand közelében Matalában, ami egykor egy apró halászfalu volt, de manapság a turizmus tartja el.

7. Rodakino Beach, Rethymno:
2496520067_349b06b501_o.jpg
Kréta rejtett kincsei közé tartozik, nincs úgy kiépítve, mint a többi, de pont ez a jó benne. A pihenésre és csendre vágyók ide jöjjenek. 43 km-re délre fekszik Rethymno-tól. A strand közelében még van pár partszakasz, ami hasonlóan relaxált. Kisgyerekes családoknak kiváló hely, a víz itt is nagyon szép, tiszta; a homok pedig jó puha. Pár apartman, taverna van a közelben, de nagy éjszakai életre és strandéletre ne számítsunk, ez nem az a hely.

8. Plakias Beach, Rethymno:
5259772500_9831a79a27_z.jpg
40 km-re Rethymno városától található. Ez sokkal kiépített, mint az előző, de van aki természetesen ezt kedveli. Bérelhető napágyak, napernyők, vízi sportok tömkelege, hotelek, tavernák, kávézók, éttermek és természetesen szórakozási lehetőségek is.

9. Tymbaki Beach (Kokkinos Pyrgos), Heraklion:
7.jpg

Aprókavicsos part, 70 km-re délnyugatra Herakliontól, Tymbaki falu közelében. Egy apró kikötő található a strand közelében és természetesen a homokos part. Ez a tengerpart nem olyan népszerű, mint Matala vagy Agia Galini. Erős szelek fújnak errefele, így különösen a szörfösök kedvelt helye. Nem túl kiépített, de nyugalmasabb, mint sok más strand. Szálláslehetőségek és tradicionális tavernák találhatóak a közelben.

10. Istro Beach, Lassithi:
4734100008_38881b0ff1_z.jpg
Agios Nikolaos és Mohlos között 6 nagyon szép, tiszta és fehér homokos strand található. Ezek közül az egyik Istro, ami 12 km-re délre fekszik Agios Nikolaostól. A strand különlegességét a festői, zöld lankák biztosíŧják a hátterében. A csendesebb strandok közé tartozik, ahol van lehetőség napágyat, napernyőt is bérelni. A helyi tavernák friss halfogásait szintén érdemes kipróbálni

Nem lesz egyszerű döntés a választás, mert egyik strand szebb, mint a másik. Jó válogatást!

Autóbérlés Krétán: http://www.autoberlesonline.hu/gorogorszag/kreta/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreta-kreta.blog.hu/api/trackback/id/tr696741617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delkreta 2014.10.08. 10:21:31

Hali! Többször is jártam már a megnevezett strandokon, a 4.sz kép (Falassarna) valójában Baloson készült -és gyönyörű. Mint ahogy Falassarna is gyönyörű! A szállásadóink is kedvesek voltak, csak pozítívak a véleményünk.
Elafonissiről azért lehetett volna egy kicsit jellemzőbb képet is közzétenni, mert azért ez a part egy másik dimenzió. Ez az a hely, ahol a Libiai tenger és a Földközi tenger találkozik, olyan kékekkel, hogy ilyet kikeverni sem lehet.
A google+ on van egy pár képem...
plus.google.com/110979508157951228015/posts/ahKM31bd5pQ?pid=5691269121398775794&oid=110979508157951228015
süti beállítások módosítása